Våra myskoxar

Myskoxcentrum i Härjedalen

Myskoxcentrum i Härjedalen är en ideell förening med syfte att bevara den vilda myskoxstammen i Härjedalen. Genom att minska störningarna myskoxarna utsätts för i det vilda och sprida kunskap.

 

Det har även skett en utsättning av hägnets myskoxar, hon heter Idun och med hennes hjälp har det fötts nya kalvar på fjället. Genom att bedriva avel hjälper vi också Sveriges djurparker att få en större variation i blod och gener hos arten.

 

När du besöker hägnet får du inte bara en naturupplevelse utöver det vanliga, du hjälper också till att finansiera hägnets viktiga arbete med forskning, avel och att sprida kunskap.

HÄRJE OCH HELGA

Härje är en tjur född 2008 på ön Ryøya i norra norge. När Härje föddes avled hans mamma och han behövde därför flaskmatas för sin överlevnad.

 

2009 flyttar Härje in till oss tillsammans med den jämnåriga kon Helga, dom blir då våra första myskoxar.

 

Redan på våren 2010 föder Helga deras första kalv, han får namnet Myse. När Myse är ett år gammal flyttar han från oss till Highland park i Skottland, där han tillför nya viktiga gener.

 

Härje somnade in under hösten 2021.

IDUN

Idun föds 2011 och när hon är 2 år gammal flyttar hon ut till fjälls för att leva med den vilda flocken här i Härjedalen.

 

Idun blir den första myskoxen i världen som är född i fångenskap men lyckas accepteras och leva med en vild flock.

 

Till dags dato lever hon i det vilda och har fött ett antal kalvar.

KOMPIS

2010 flyttar vår andra tjur in till oss, även han från Ryøya, han flyttar in med en tjur som heter Ulrik och den namnlöse tjuren får då namnet Ullriks kompis, när Ulrik sedan flyttar från oss till Polarpark i Bardu, Norge så blir Kompis kvar hos oss.

NEASSA

2011 kommer vår andra ko till oss och hon får namnet Neassa, det äldre namnet på byn Tännäs.

 

Neassa föddes för sent på året och behövdes därför flaskmatas. Hon har faktiskt levt sitt första år inomhus på universitet på Ryøya. Hon flyttar in hos oss och föder sin första kalv 2012.

 

Det har sedan fötts kalvar varje år här i hägnet, vill du veta mer om dom råder vi dig att se på vår Instagram.

 

Gör du ett skolarbete eller blir mer nyfiken är du varmt välkommen att höra av dig så berättar vi mer!