Welcome to the Muskox centre!

In the unique muskox corral outside Tännäs in western Härjedalen, muskoxen can be observed in their natural habitat

Here they have plenty of space and food. From the high platform in the show-corral, you have the chance to observe these fascinating prehistoric animals while our enthusiastic and knowledgeable guides inform you about the muskoxes. Guided tours start at Härjebrygg, Bygatan 37 in Tännäs.

Our muskoxes

Neassa

Härje

Helga

Kompis

Live from the Muskox centre

Are you curious to see what the muskox are up to?
You can watch them here via our cameras, live from the centre!

Finns det myskoxar i Sverige?

Ja, det finns en vild flock på drygt 10 individer här i Härjedalen, Sverige.

I Sverige ska en art ha funnits i naturen 200 år eller att människan har infört den, för att den ska klassas som svensk.

1971 vandrar en flock över från Norge in till Sverige, därmed klassas inte myskoxen som svensk & har inte det skyddet som en svensk art har.

Just nu är det mycket spekulationer kring myskoxar i vår natur vilket vi ser som ett bevis på att vi behöver lyfta & diskutera deras existens & plats i Sverige.

Under 2020 skapades nätverket "Myskoxe 2030" vars mål och vision är att skapa en sund population av myskoxar i de svenska fjällen. För att uppnå detta krävs ett nära samarbete med berörda Länsstyrelser och Naturvårdsverket.
Myskoxen måste erkännas som en svensk art så att den kan rödlistas och tilldelas ett eget åtgärdsprogram för som det ser ut idag & har gjort sen 50 år tillbaka fungerar inte.
...

"Vadå nej ni får inte följa med på galan?!"

Vi har fortsatt heta diskussioner här i hägnet om vem som ska och inte ska få följa med på Guldstjärnegalan för årets serviceföretag i oktober som vi är nominerad för!

Neassa tror att det är den som röstar flest gånger som får följa med, men det är ju faktiskt den som FÅR flest (..ja o vet du att myskoxen är närmst besläktad med får, alltså djuret, inte att dom får allt för att dom är myskoxar..) röster, så vi ska ha det snacket också, men har inte du röstat på oss än, så gör jättegärna det!

Vi lägger länk i vår story! 🌟
...

Se upp..

..Neassa jagar Ronja, Ronja jagar Helax, Helax jagar Neassa, alla är rädda för Helga!

En myskoxflock har en väldigt tydlig rangordning:

Ledarkon högst upp, sen tjurarna, sen korna, kalvarna & i botten ungdjuren.
Ungdjuren försöker såklart läxa upp kalvarna men upptäcks det, som man ser i klippet (Ronja försöker jaga Helax) säger de vuxna ifrån!
...

Vad ska man göra om man ser en vild myskoxe?

- Låta den vara!

Ser du eller hör du om en plats där det befinner sig en myskoxe, åk inte dit och berätta inte vart den är för nära & kära, den behöver lugn och ro!

Man glömmer lätt bort sin egen del och tänker att man inte stör, men det gör du om det så är att du "bara" åker förbi med bilen och tar en bild.

Är du ute på en fjälltur och möter en myskoxe, backa 200 meter och låt den få ha sin gång, se efter vad som händer och fortsätt sedan din vandring i lugn & ro.

Det är fantastiskt med vilda djur men ska vi kunna ha dom i vår närhet måste vi ibland tänkta steget längre och lägga band på vår nyfikenhet!

Tack för att vi hjälps åt!
...

Här kommer..

..fredagsmyset!

Nu börjar Helax växa ikapp Tenna, lite grann iallafall!
Han är två månader & hon fyra månader!

..eller frågar man Tenna är Helax så stor så han är lagom att lägga huvudet på!
...

Hösten är här..

..och med det har vi rensat området på gul-grön-orangea björklöv, inte riktigt lika smaskiga som dom späda vårlöven, men visst slinker det ner ändå, om man frågar Neassa!

O för den uppmärksamme ser du hur Neassa drar av lavar & löv med läpparna, som vi har sagt (..tjatat om) förut så saknar myskoxen framtänder i överkäken & det för att komma åt det korta gräset eller löven & lavarna på en kvist.
...

Glad söndag säger vi med en tillbakablick på Embles bad från i somras & han kastar med lite högklassiga ordvitsar också!

Vet du varför myskoxen badar?
..för att bli (en) ren?

Vad är skillnaden på en smutsig myskoxe & en ren?
...

- Ja, det var då självaste f@n vad det var svårt o få loss löven, är det du din tvåbening som limmat fast dom eller?!?

- ett tips är att om du kanske håller i..

- JAG VET!!

Ni är några som har undrat vad myskoxen äter, dom är växtätare och favoriten är rallarros, lavar och björklöv, om dom går att få loss vill säga!

..och det är ettåringen Ronja har bra med råd till (sur) tant Helga!

Trevlig helg och lycka till med fredagsmyset! 🧡
...