Välkommen till Myskoxcentrum!

I det unika myskoxhägnet utanför Tännäs i västra Härjedalen kan du besöka våra myskoxar där de lever i sin naturliga miljö.

Här har de gott om plats och mycket av sin naturliga föda att tillgå. Från den höga rampen i visningshägnet har du möjlighet att studera djuren. En entusiastisk och kunnig guide berättar och informerar dig om myskoxarna. Våra guidade turer startar vid Härjebrygg, Bygatan 37 i Tännäs.

Våra myskoxar

Neassa

Härje

Helga

Kompis

Just nu i Myskoxhägnet

Är du nyfiken på vad våra myskoxar har för sig?
Här kan du se vad som händer i hägnet just nu!

Nu inser vi igen..

..att ni är så där läskigt många här inne och många nya, så vi vill gärna lära känna er!

Får vi be dig svara på:
- om du varit hos oss på besök?
- vart bor du & hur hittade du dessa ullgulliga urtidsdjur?

..o neä, så här mycket snö har det inte kommit än, det är Emble & Ask som sniffar nyfiket förra vintern, dom hälsar också att deras horn är mycket större nu, faktiskt!
...

Stort, stort, stort..

..Tack till er som röstade på oss, vi lyckades knipa vinnarbucklan som årets serviceföretag i Härjedalen!

Nu siktar vi på Länsfinalen!

Och på grund av restriktionerna (..ja, det var vad vi sa till myskoxarna, så skvallra inte nu!) kunde inte alla följa med så det fick bli ett montage, hur många ulliga urtidsdjur kan du hitta i bilden?
...

Nu är karantänstiden över för Brutus..

..utan några anmärkningar, så då är det tid för att äntligen få träffa några nya vänner!

Vi börjar lite smått med vår ko Neassa & hennes årskalv Tenna som sällskap!

Som sig bör var det en del stångande för att lära känna varandra men ganska fort la sig ett lugn i hägnet och dom ska nu få fortsätta bekanta sig i eget tempo!
...

Som ett litet tack för..

..dom senaste dagarna där ni stöttat oss och skänkt slantar till minne av Härje så bjuder vi här på en smaskande vinterfluffig Tenna!

Höj volymen och hoppas du får en skön söndag, kanske smaskande på något gott! 🧡
...

Härje..

..flyttade in tillsammans med Helga från ön Ryøya till oss 2009, dom var då ett år gamla.

2011 föds deras andra kalv Idun, hon blir den första myskoxen i världen som är född i fångenskap men lyckas bli accepterad & kan leva i en vild flock.
När Idun flyttar ut till den vilda flocken i Härjedalen är det ungefär 5 myskoxar men Idun har sedan 2014 fött kalv, det gör att dom idag är runt 12 stycken.

Men om dom nyfödda kalvarna vet vi väldigt lite, har dom överlevt, vad har dom för kön och är det någon av dom som fött en kalv?

Så till minnet av Härje har vi öppnat en fond där alla pengar ska gå till hans dotter Idun och hennes flock ute i det vilda!
Eftersom myskoxen idag inte ses som svensk så inventeras dom inte som andra arter och gör ingen annan det så får vi göra det med hjälp av er!

Vill du vara med och skänka en slant till minnet av Härje så swisha på 123 366 31 43, märk med Härje.
Vi delar mer info i stories!

Tack! 🧡
...

Det är med ett otroligt tungt hjärta som vi meddelar att Härje under gårdagen har fått somna in.

 Under en tid har vi sett en försämring i Härjes rörelsemönster orsakad av hans klövar som vuxit snett. Med hjälp av regelbunden verkning och justering har han under många år kunnat leva ett bra myskoxliv ändå, men nu började det påverka hans hälsa. Vi har under året försökt hjälpa honom med medicinering och flertalet extrainsatta veterinärbesök för att kunna erbjuda honom en bra livskvalité men tyvärr har inte åtgärderna lett till att han kunnat leva ett smärtfritt liv utan medicinering. 

 Därför har vi i samråd mer vår veterinär och zoolog nu tagit det tunga beslutet att låta honom vandra vidare. 

Den här typen av beslut är vår absolut svåraste arbetsuppgift, men också den viktigaste. Vårt ansvar är att ge våra djur ett så bra liv som möjligt och när detta inte längre är möjligt är det vår uppgift att bestämma deras framtid. 

Sorgen är fruktansvärt tung att bära och vi vet att han även betytt väldigt mycket för många av er så vi önskar att vi kan stötta varandra i det här. 

 Till minne av vår kollega och högt älskade vän har vi öppnat upp en minnesfond där alla pengar går oavkortat till Härjes dotter Idun och den vilda myskoxflocken i Härjedalen.  

Men mer om det när vi har fått landa i allt, tack! 🧡
...

Vad tycker våra besökare?


  • Avatar Thomas Nilsson ★★★★★ för en vecka sedan
    Full med fantastiska djur o personal som är fullblods proffs och helt ärligt aldrig gör något halvhjärtat, dom är lika underbara som djuren. … More
  • Avatar Gerd Sandström ★★★★★ för en månad sedan
    Så bra guide, Ida, som berättar om myskoxarna. Så spännande djur och dess historia.
  • Avatar Monica Fernqvist ★★★★★ 2 months ago
    Fantastiskt härlig guide. Otroliga djur. Glad att vi väntade en dag , då det var fullbokat och vi hade missat att man skulle boka biljetter i förväg. … More Det var värt att vänta.